[נכתב עבור מגזין אף, גליון דת, אוקטובר 2012]

יש מין טרנד כזה מאז תנועת ההשכלה ולידת המתודה המדעית להתנגד לכל מוסד או רעיון "דתי", בעיקר בשל האמונה כי בכוח האדם המשכיל לדעת מה טוב לו כפרט וחברה, והתפתחה תרבות חדשה, סקרנית ומחדשת, המאמינה בכוחו ותבונתו של האדם הנאור להתגבר על איתני החברה והטבע ולהמציא שיטה מדעית לחקירת האמת, טכנולוגיה לסיפוק צרכיו, מוסדות ציבוריים לצרכי החברה וכוח יצירה אנושי להתפתחות רוחנית.

רוחות ההשכלה נושבות עד ימינו, ואפשר לומר שכמעט הגענו (נותר רק להמציא וסת נורמלי לברז המקלחת ולפתור עוד כמה פרדוקסים), והאדם החדש כמעט והתגבר על הצורך האנושי באלוהים. אלא שמרוב בוז למוקדי הכוח, האמונות, המנהגים וההירארכיה הישנים, בנינו הירארכיה, מנהגים, אמונות ומוקדי כוח חדשים במקומם. החברה האנושית ופרטיה כל-כך מרוכזים בעצמם עד שרבים מאמינים כי השמים והארץ וכל צבאם קיימים אך ורק כאשר הם מתגלים לחמשת חושינו ומה שלא נוצר על-ידו קיים למען סיפוק צרכיו ויצריו. וכך גם תפיסת האמת ועולמו הרוחני נקבעת על-ידי תפיסה של הזולת והטבע כמשאבים תועלתניים לשימוש בעת הצורך. הדתות הישנות אסרו על נשך/ריבית, אך לבני האמונה הזו הבנקים משמשים בתי כנסיות וכהני דתם חרמנים על מספרים כאילו היו אותיות לחסידי קבלה.

החבר'ה מתנועת ההשכלה לא היו הראשונים שיצאו בדרישה להשתחרר מהדת השלטת. גם נביא המוסלמים, משיח הנוצרים, הלל הזקן, מתתיהו החשמונאי ולמעשה כל נביאי ישראל כולל משה ואברהם אבינו יצאו נגד הדת השלטת בנסיון להשתחרר ממנה, ובסופו של דבר רעיונותיהם התגבשו לכדי דת שלטת חדשה, שהולידה מתנגדים ומתנגדי-מתנגדים עד עצם היום הזה.

מישהו פעם אמר שכשאין אלוהים – הכל אסור. כך שעם כל הרצון להשתחרר מאלוהים, התנועה החילונית הולידה דתות רבות מעשה-ידי אדם, חוקיהם ותורתם סבוכים בהרבה מדתות העבר. בינינו – מה זה כמה ספרים המוחזקים ככתבי קודש מול ספר החוקים של מדינת ישראל?

בעשרות השנים האחרונות נשמעות קריאות הולכות ורמות לשינוי סולם הערכים החברתי, בתחילה בקריאה חלושה להכרה בזכות הקיום של הטבע על-ידי הגנה על מינים נכחדים ושמורות טבע, וכלה בהכרה כי כוחו של האדם מוגבל, קיומו עומד ותלוי בטבע ואיתניו, וכל ההתפתחות של התרבות האנושית לא תהיה ברת קיימא אם חברת בני האנוש לא יכירו במקומם ביקום, ויכפיפו עצמם לטבע ולחוקיו.

הגיע הזמן לקרוא לדת השלטת בשמה, וליצור דת חדשה, המשלבת בסולם הערכים את הטבע, חופש הפרט מהזולת, יחסי-גומלין הרמוניים המבוססים על שותפות גורל ושיתוף, והכרה כי חוקי ומוסדות החברה מעשה ידי-אדם הם, ובכוחנו לשנותם.

התגובות סגורות.