[מקור: מקור ראשון]
שימו רטייה על העין והכינו את רגל העץ: מפלגת 'הפיראטים' מתכננת להוביל סדר ציבורי חדש. אינטרנט חינם לכל אזרח, אפשרות חופשית להעתקה וכמובן – "חופש ההפלגה". מפלגות שלא שמעתם עליהן, כתבה שנייה בסדרה
אלי קלוטשטיין פורסם: 29/10/2012
כשביקשנו לדבר עם אוהד שם־טוב, יו"ר סיעת הפיראטים, הוא סירב בתוקף לנדב פרטים על היוזמה שהוא מריץ ואף הוסיף כי הוא וחבריו קיבלו בשלב זה החלטה עקרונית: "אנחנו לא מתראיינים לכלי תקשורת שאינם פיראטיים".
הכירו את מפלגת הפיראטים הישראלית, שמתכוונת להתמודד בבחירות הבאות לכנסת. שני המייסדים הראשונים של המפלגה, היו"ר שם־טוב וסגן היו"ר והדובר נועם כוזר, הם פליטי מפלגת 'עלה ירוק', שלא עברה את אחוז החסימה בכנסת ה־17. שם־טוב, שהסתכסך עם עמיתיו לסיעה ונאלץ לפרוש, הקים לקראת הבחירות הקודמות מפלגה בשם 'ניצולי השואה עם בוגרי עלה ירוק', שאף היא לא עברה את אחוז החסימה וקיבלה מספר זעום של קצת יותר מ־2,000 קולות.
כעת השניים מקווים לנצל את קשריהם הענפים ואת ניסיונם על מנת לשוב לקלפיות פעם נוספת, תוך שהם מצטרפים למודל מוכח ומצליח – מפלגות הפיראטים האירופיות. מדובר בתנועה עולמית שקמה בשנת 2006 בשוודיה בעקבות פסיקת בית המשפט לסגירת האתר לשיתוף הקבצים 'פיירט ביי'. הקבוצה השוודית, שאינה רואה עצמה חלק מהקשת המסורתית של ימין ושמאל, לא עברה את אחוז החסימה במדינה, אך שניים מנציגיה השתחלו לפרלמנט האירופי לאחר בחירות 2009. כתנועה ציבורית היא זכתה להצלחה גדולה יותר, וב־2009 נרשמו בה כ־50 אלף חברים. תנועת הנוער שלה נחשבת כיום הגדולה ביותר מסוגה במדינה.
בעקבות ההצלחה נוסדו מפלגות דומות במדינות אחרות, ביניהן גרמניה, צ'כיה (שבה אף נבחר לאחרונה חבר פרלמנט מטעמה) ואפילו לבנון ותוניסיה. מקימי התנועה הישראלית כוללים שמות כמו הבמאי והאמן דן בירון והצלם רפרם חדד, שנעצר בלוב כשצילם אתרים יהודיים במדינה והוחזק בצינוק במשך חמישה חודשים.
האידיאולוגיה שהם מקדמים היא ליברלית קיצונית, על גבול האנרכיסטית. בהצהרת היסוד שלה היא מכוונת לפעול "ללא לאות וברוח דמוקרטית, פתוחה, נגישה, שקופה ומתקדמת להבטחת זכויותיו הטבעיות של הפרט". בדף הפייסבוק של מפלגת הפיראטים אפשר להבחין שהם תומכים בקבוצות כגון 'ויקיליקס', חברות להקת 'פוסי ריוט' שנכלאו ברוסיה, ובתנועות שנאבקות נגד הפוליטיזציה של החברה.
כיאה לשם הקבוצה, רבים מהביטויים שחבריה משתמשים בהם לקוחים מעולם המינוחים הימי. "להרים עוגן", "מוכנים להפלגה", "אני מַלָח הארץ" וכו' מצטרפים לתמונה נאה של מייסדי המפלגה שם־טוב וכוזר (שאגב, כפי שמקובל בקרב אנשים שתומכים בעקרונות פיראטיים, בעליה סירבו לתת לנו את הזכות לפרסם אותה), חובשים על הראש כובע־אונייה מנייר עיתון.
מתברר שבעת ייסודה של המפלגה הייתה נוכחת בשטח כבר לפחות קבוצה נוספת אחת שנקראה 'מפלגת הפיראטים הישראלית'. לאחר מעט גישושים, ניסיונות גישור ועוד, המגעים לאיחוד בין שתי הקבוצות ככל הנראה לא צלחו. חברי הקבוצה הוותיקה יותר האשימו את המפלגה החדשה בכך שהמצע שלה "אינו פיראטי", וכי הקימו את המפלגה אף שידעו על כך שקבוצתם קיימת. ל'מקור ראשון' ציינו חברי הקבוצה הוותיקה כי לא יתמודדו בבחירות הקרובות לכנסת.
אינטרנט לכל דורש
ואם תיבחר לכנסת, מה מתכוונת 'מפלגת הפיראטים הישראלית' לשנות? הכוונה, אולי המובנת מאליה, של היוזמה החדשה, היא להתיר שיתוף קבצים ומידע ולבטל את זכויות היוצרים. "אנו קוראים לכל אחת ואחד לעודד העתקה, שכפול או שכלול של רעיונותיו, אשר הִנם תוצרי (…) מילים, רעיונות ופעילות אנושית מצטברת לאורך התקופות", נכתב בהצהרת היסוד שלה. למעשה, קובעים חברי התנועה ב'מגזין אף', העולם כבר מתנהל כך כיום: "כפתור השיתוף הוא מהנלחצים ביותר בתרבות המקוונת. החופש לשתף מידע באינטרנט יצר תרבות שבה אנשים לומדים, משכללים ויוצרים יחד כלים ומאגרי מידע שימושיים ונגישים כפי שלא היו מעולם בתרבות האנושית".
הקו הפוליטי של המפלגה עמום למדי, אבל אולי אפשר ללמוד עליו מההיסטוריה האישית של חברי המפלגה. כוזר למשל, כזכור מספר 2 במפלגה, הוא פעיל שמאל ידוע שנשפט בתחילת מהומות אינתיפאדת אל־אקצה על סירובו לשרת בשטחים, הורשע ונשלח למחבוש ממושך.
גם המחאה החברתית עומדת על סדר היום של 'מפלגת הפיראטים'. בראיון לכלי תקשורת פיראטי בשם 'מגזין אף' אמרו חברי התנועה כי "כלי התקשורת הפכו לכלי אזרחי נגד עוולות השלטון, המשחק תפקיד חשוב בכל תנועות המחאה החדשות ברחבי העולם, כולל אצלנו".
שם־טוב וחבריו רוצים להנהיג שינויים מרחיקים לכת גם בתחומים נוספים, ביניהם חוקי הפטנטים והצנזורה. ובכל זאת, הבשורה העיקרית שהמפלגה חשפה בינתיים היא רעיון הדמוקרטיה הישירה: "אנו מציעים כלי להתארגנות חברתית מסוג חדש. יש הקוראים לזה 'דמוקרטיה נזילה', שבה כל ההחלטות מתקבלות בצורה פתוחה באינטרנט וכל אחד יכול להשפיע על הדיונים באופן ישיר ובזמן אמת", אמרו ל'מגזין אף'. כדי שאידיאולוגיה זו תבוא לידי ביטוי במציאות, במפלגה שוקלים כנראה להשתמש בכלי אינטרנטי חדש שפיתחה מקבילתה הגרמנית ולאחרונה תורגם לעברית, הנקרא 'ליקוויד פידבק'. זוהי "מערכת חקיקה והצבעה בדמוקרטיה דינמית", שבאמצעותה יוכלו גם החברים הפשוטים ביותר להשפיע על גיבוש המדיניות – כך ש"חברי הכנסת ישמשו פיונים בידי חברי המפלגה, שיוכלו לקדם נושאים, דיונים וחקיקה".
ולבסוף, כדי שלא ייווצר אי־שוויון במערכת דמוקרטית ישירה מסוג זה, במפלגה מעוניינים לקדם רעיון רווחי מבחינת האזרח הקטן – "אינטרנט מהיר חינם כזכות אזרחית בסיסית, כדי לעודד את השתתפות הציבור במערכת הציבורית".
מפלגת הפיראטים
עיקרי מצע 'מפלגת הפיראטים':
"קידום חופש הביטוי, המידע, הפרט, התנועה, ההפלגה וההעתקה
קידום צדק חברתי, רפואי, חינוכי ומקוון
פיתוח וקידום המגזר הפיראטי, הפועל למען שקיפות, תקשורת עצמאית ושיתוף תרבותי"
תאריך הקמה: יולי 2012
עומדים בראש: אוהד שם־טוב, נועם כוזר
רשימה לכנסת: עדיין לא פורסמה
שאיפה לכמות מנדטים: לא ידוע
מטרות עיקריות: קידום חירויות הפרט וזכות ההעתקה, שקיפות שלטונית ושיתוף הציבור בסגנון דמוקרטיה ישירה
מטה המפלגה: ירושלים