[מקור: Yנט]
רועי מנדל ||
פורסם: | 05.12.12, 19:14 |
באווריה פחות מבודחת מצד יו"ר הוועדה, השופט אליקים רובינשטיין. ברשימה: אוהד שם טוב, יוצא "עלה ירוק", הבמאי דן בירון והאמן רפרם חדד: "נשענים על חוכמת ההמונים"
הפיראטים עגנו היום (ד') מול הכנסת אבל יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט אליקים רובינשטיין, לא חשב שזה משעשע. כשנכנסו נציגי מפלגת הפיראטים הישראלית למסור את רשימת המועמדים לכנסת, ביקש מהם השופט להסיר את כובעי הפיראטים שעל ראשם ואת הקרס שעל ידיהם. "לברסלבים נתנו להיכנס עם התלבושת המגוחכת, אבל מאיתנו הוא ביקש להוריד. רובינשטיין הוא קונפורמיסט", אמר יו"ר המפלגה, אוהד שם טוב.
המודל של רשימת פיראטים הישראלית נשען על מפלגת הפיראטים שנוסדה בשבדיה בשנת 2006, בעקבות מאסרם של מקימי אתר השיתוף וההורדות פיראט ביי (Pirat bay) שהועמדו לדין בגין הפרת זכויות יוצרים ומכאן שמם. המפלגה קראה לרפורמה בנושאי זכויות יוצרים ופטנטים, זכתה לתנופה ואף הצליחה להכניס שני נציגים לאיחוד האירופי. כיום היא נחשבת למפלגה השלישית בגודלה במספר חבריה.
הרעיון התפשט ברחבי העולם וכיום ישנה נציגות פוליטית של המפלגה בעשרות מדינות ברחבי העולם. את ההצלחה הגדולה ביותר רשמה לאחרונה בבחירות האזוריות במחוז ברלין שבגרמניה, כשהצליחה להכניס 15 חברים לפרלמנט של ברלין, ובו 130 נציגים.
"הזוי אבל דמוקרטי"
מפלגת הפיראטים משכה בצדק הרבה תשומת לב בוועדת הבחירות המרכזית. התלבושות, השם, הרעיון, גרמו לחלק מהנוכחים במשרדי ועדת הבחירות המרכזית בירושלים לראות בהם כבדיחה. יו"ר המפלגה הוא אוהד שם טוב, שרבים זוכרים כמי שעמד בראש מפלגת בוגרי עלה ירוק וניצולי השואה, שעוררה סערה בבחירות 2009. כעת, בזמן שהוא משלים דוקטורט במדעי המדינה, הוא מבקש לרוץ לכנסת כפיראט.
עוד ברשימה, הבמאי דן בירון, שהתמודד בעבר לראשות עיריית ירושלים מטעםעלה ירוק (ומוכר גם כבעלה של שדרית הטלוויזיה, שרי רז) ויהיה המועמד במקום השלישי, והאמן רפרם חדד, שנכלא ב-2010 בעת ביקור בלוב ושוחרר לאחר מאמצים דיפלומטיים ממושכים כעבור כחצי שנה.
"הרעיון של הפיראטים נשמע לכם הזוי, אבל הוא מבוסס ודמוקרטי. הוא יוצר חברה טובה יותר, נשען על חוכמת ההמונים ותומך בחופש הפרט", אומר שם טוב. "זה החל מקריאה לרפורמה בנוגע לזכויות יוצרים, וכעת הדגש עבר לדינמיקרטיה – דמוקרטיה דינאמית שתכליתה שחבר הפרלמנט יבצע את מה שכלל החברים באינטרנט רוצים. באמצעות מערכת מוצפנת, יוכל כל חבר להצביע ולהציע הצעות וגם לייפות את זכות ההצבעה לחבר אחר, אם הוא לא מבין בנושא".
נשמע מוזר? לא לשם טוב. "למשל אם יהיה לנו נציג בוועדת הכספים, אותו חבר לא יהיה צריך להיות מומחה לענייני כספים. היום חברי הוועדה נתונים ללחצים של לוביסטים, בשיטה שלנו זה לא יעבוד. הלוביסט יצטרך לשכנע 1000 חברי מפלגה, לא אחד. זה נגד שחיתות. יש לנו מומחים לכלכלה, הם לא חייבים להיות חברי כנסת. הם יתנו את עצותיהם לנציג. זוהי חכמת ההמונים במיטבה".
דן בירון, מספר 3 ברשימה, סבור כי בשיטה הזו, נבחרי הציבור יעמדו לבחירה מחדש מדי יום. "במקום לתת את הקול שלך פעם בארבע שנים והנבחר יעשה מה שהוא רוצה, הוא יצטרך להוכיח עצמו כל היום", הוא אומר. "אתה רואה מה שקורה היום בפוליטיקה, מנהיגים משנים עמדות, מתפלגים, מזגזגים. זה שהוא נבחר, לא אומר שהציבור נותן לו קארט בלאנש לעשות מה שבא לו. בפיראטים הנציג נמצא בכנסת כדי לייצג את הבוחר שלו בכל החלטה".
רפרם חדד, מספר 5 ברשימה, מודה כי הצטרף לפיראטים "כי חשבתי שיש בזה זווית הומוריסטית במקום שבו הבחירות כבר
ממילא סגורות מראש. אני לא מאמין שיש לי ממילא סיכוי להיכנס". לדבריו, הוא איננו מעורב במפלגה ולא מכיר את המצע, אבל המסר של החופש, עבור מי שריצה חמישה חודשי מאסר בתנאים קשים בלוב, שכנע אותו. "הרעיון של חופש הפוך לגמרי ביחס למה שקורה באזור הזה של העולם. חופש זה משהו הרבה יותר עמוק מכלא, זה נוגע לחופש ביומיום. החופש לזוז, ליצור, חופש תנועה ובחירה".
כשהגישו את הרשימה, מספר שם טוב, לא יכול היה להתעלם מההערות הקנטרניות, לדבריו, ששיגר לעברו חבר הוועדה ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו. "עמדנו שם, ובזה שאנחנו מגישים את הרשימה הוא ניסה להקניט אותנו בהערות של זלזול. הרושם היה שהוא מסתכל עלינו כשונים ובעייתיים. אבל האמת היא שבדיוק הפוך. הוא הבעייתי, אנחנו הנורמליים האמיתיים".