בבחירות האחרונות היא כשלה, המשאבים מועטים והיו"ר אוהד שם טוב בכלל חי בניו יורק. אז מה מריץ את הפיראטים הישראלים? "אנחנו רצים כדי להשמיע קול, לא לגרוף קולות"

ספי קרופסקי

10.02.2015 02:32

ממקום מושבו בבינגהמטון שבניו יורק, מנווט אוהד שם טוב את הספינה שהיאמפלגת הפיראטים הישראלית במערכת הבחירות השנייה שלה. המפלגה בגרסתה המקומית נוסדה רק ב-2012, אבל שם טוב (35) הוא בוגר של כמה מערכות בחירות: בין השנים 2009-2006 כיהן כיו"ר מפלגת עלה ירוק ("בגיל 26 הייתי יו"ר המפלגה הצעיר בתולדות ישראל", הוא מציין). לאחר מכן, לקראת הבחירות לכנסת ה-18, פרש מהמפלגה בשל סכסוכים פנימיים ורץ יחד עם פורשים נוספים תחת השם "ניצולי השואה עם בוגרי עלה ירוק".

אוהד שם טוב בכנסת, ב-2011תומר אפלבאום

האם לפיראטים יש סיכוי להיכנס לכנסת? כל הסקרים

בחירות 2015 ב"הארץ": כל הידיעות, כל הפרשנויות

למפלגה אין נושא מסוים שמוביל את סדר יומה, אך שם טוב מציין שהאג'נדה שלה היא כמו "שטר גדול שנפרט למטבעות קטנים". כך למשל, במפלגה מעוניינים לבטל את "חוקי האישות מהתקופה העותמאנית"; "לדאוג ללגליזציה של כל הסמים"; "לערוך רפורמה מקיפה במשטרה"; ו"להבטיח חינוך חינם מהלידה ועד בכלל במוסדות ממשלתיים". באתר המפלגה מצוין גם שהיא שואפת להגנה "על פרטיות ועל זכויות הפרט", "שינוי חוקי הקניין הרוחני כך שיגנו על זכויותיהם ועצמאותם של היוצרים ולא ינציחו מודלים עסקיים ישנים, בלתי יעילים ומדכאי יצירתיות וחדשנות", ועניין חשוב נוסף: "אינטרנט מהיר חינם לכל כזכות דמוקרטית בסיסית". סרטון התעמולה של "ניצולי השואה עם בוגרי עלה ירוק":

המפלגה הישראלית דומה לשורת מפלגות פיראטיות נוספות שנוסדו בשנים האחרונות ברחבי העולם. המודל המקורי הוא מפלגת הפיראטים השוודית שהוקמה ב-2006. המפלגה הצליחה להכניס נציגים מטעמה לפרלמנט האירופי. בגרמניה נחשבה המפלגה להפתעה ולהבטחה גדולה לאחר שהצליחה בשנים האחרונות להכניס נציגים לפרלמנטים בארבע מדינות. עם זאת, בבחירות הכלליות לבונדסטאג, ב-2013, לא עברו הפיראטים את אחוז החסימה ובניגוד לתחזיות נותרו מחוץ לדרג מקבלי ההחלטות.

בדומה למפלגות פיראטיות אחרות, המפלגה הישראלית מבססת את פעילותה על מערכת טכנולוגית שעובדת על עיקרון של "קוד פתוח", שבה ניתן להעלות נושאים שעל סדר היום ולקבל החלטות במשותף. לדברי שם טוב, המערכת, הנקראת הליוס, תאפשר לאזרחים "להגביר את השתתפותם בהליכי קבלת החלטות על ידי יישום מנגנוני גישור בין דמוקרטיה נציגותית לישירה".

לשם טוב, דוקטורנט למדיניות ציבורית באוניברסיטת בינגהמטון, אין אשליות בנוגע לסיכויי מפלגתו לעבור את אחוז החסימה. "אנחנו מרגישים שהסיכוי הוא אפסי, אין לנו משאבים בכלל", הוא מציין, "אני, כראש המפלגה, לא יכול להרשות לעצמי לרכוש כרטיס טיסה חזרה לארץ בשביל להצביע בבחירות". עם זאת, הוא מציין שאם הציבור יתעניין וייתן בהם אמון, "כמובן שאשוב לארץ. אשוב גם אם הסקרים יראו שיש סיכוי לקבל מחצית מאחוז החסימה". המפלגה לא מתכוונת להשקיע רבות בקמפיין הבחירות שלה ולהסתפק בראיונות לתקשורת ובשידורי התעמולה.

אז מדוע בכל זאת החליטו שם טוב וחבריו לספינת הפיראטים (כמספר 2 שלו ירוץ העיתונאי ואיש הטלוויזיה דן בירון) לשייט שוב במים העכורים? "אנחנו רצים כדי להשמיע קול, לא כדי לגרוף קולות", הוא עונה. "אנחנו מציעים אפשרות גרועה פחות משאר המפלגות". לדבריו, "בינתיים, למרות שלא נכנסנו לכנסת, השפענו לא מעט. כל הנושא של לגליזציה וקנביס רפואי – אנחנו הובלנו אותו. לאחר האיחוד עם ניצולי השואה, פתאום הנושא של העוולות שנגרמו להם על ידי הממסד הגיע לתודעה ציבורית. אנחנו מציעים לציבור משהו נקי שבאמת עובד לטובתו – לאפשר לו להורות לחברי הכנסת איך לפעול בזמן אמת ולא רק דרך הצבעה אחת, במערכת בחירות שסובבת סביב נושאים מועטים שמקבלים את תשומת הלב התקשורתית, שגם היא נובעת מספינים ותרגילים פוליטיים".

 

לכתבה באתר "הארץ"

10 פברואר, 2015 קטגוריות: כללי, מהתקשורת

שליחת תגובה